Hyggelige jul

Vi skriver kun begyndelsen af november, og allerede nu har man i lang tid ikke kunnet gå ind i et supermarked uden at blive oversvømmet med tilbud om klejner, juleknas og julekalendere. Vi selv har også i lang tid gået rundt og gjort os klar til julesalget – men sådan er vilkårene jo, når man sælger juletræer. Vi er allerede ved at gøre vores julebutik klar til salg af julepynt og gaver  – juletræerne lader vi jo af gode grunde være med at fælde til i sidste øjeblik – men butikken er snart klar.

Noget af det, vi sætter i højsædet er, at det skal være hyggeligt og specielt at handle hos os. Det skal ikke bare være metervarer, men noget specielt. Det skal ikke være som at gå i supermarkedet og se metervis af klejner og julekalendere – det skal være at gå rundt og se, at hver lille ting har sin egen historie – og der er ikke mange varer af hver. Vi har masser af julepynt med historie, og jeg elsker at gå rundt blandt det og føle mig tilbage til barndommens jul, som vi jo må erkende, har noget særligt over sig.

Folk fra min årgang og ældre husker nok kravlenisser, som prægede alle bogreoler – og skjulte Lademanns leksika i mange bind. Det har ikke været moderne i mange år. Men måske er det på tide at få den tradition tilbage? Vi har i hvert tilfælde i år en del gamle kravlenisser, som rigtigt gerne vil byde julen velkommen igen.

Fun fact
Kravlenisser
 er tegnede figurer, oprindeligt nisser, udstyret med balanceflap, beregnet på at blive klippet ud og brugt som julepynt. Begrebet blev opfundet af tegneren Frederik Bramming, der udgav de to første ark med kravlenisser hos Kunstforlaget Alliance i 1947. Det blev en stor succes. Allerede året efter havde andre forlag og kunstnere kopieret ideen. Allianceforlaget søgte forgæves at få mønsterbeskyttelse af ordet “kravlenisserne”. Anmodningen blev afvist i 1949 med henvisning til, at ordet manglede særpræg. Siden har mange tegnere gennem tiden skabt kravlenisser.

(Kilde Wikipedia)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *