Advent

Så fik vi slået dørene op. Og det er altid så hyggeligt at komme i gang igen. Vi har jo gået i lang tid og gjort klar. Dels med træerne men også med julestuen. Men i år er en lille smule anderledes. Corona har gjort sit indtog, så vi har flyttet gløggserveringen udendørs og dækket op til at sidde udendørs. Og vi har spritflasker overalt. Men det var rigtigt rart at komme i gang. Som om Coronarestriktioner ikke var nok, så fik vi ikke vores rødgraner hjem i tide til åbningen. Men det har folk været rigtigt søde til at forstå. Så mundbind, sprit og restriktioner til trods, så står vi bare klar til at tage imod jer igen i år.  

Næste weekend er det første søndag i advent. Som jeg har skrevet før, så er der mange traditioner forbundet med julen. En af dem er, at mange rigtigt gerne vil have et juletræ i haven inden første søndag i advent. Hvilket får mig til at tænke lidt over, hvad advent egentligt betyder.  

Fjerde søndag før juledag begynder adventstiden. Advent kommer af det latinske ”Adventus Domini”, som betyder Herrens komme. Så advent er en forventning og forberedelse til julen, hvor det er Gud selv, ”Herren”, som kommer til verden gennem Jesus’ fødsel. 

Adventstraditioner handler om at glæde sig til og få forventningen til julen til at stige. Hver søndag tænder vi et lys i adventskransen, indtil de alle 4 brænder. Ligesom kalenderlys og kalendergaver hjælper adventskransen med at tælle ned til jul.

Der er fire lys og fire adventssøndage. Traditionen siger, at vi må tænde ét og kun ét nyt lys hver adventssøndag. (det var min mor så ligeglad med – se om lidt) – Lyset skal nemlig brede sig langsomt, så vi kan tage os tid til at vente og glæde os.   

Men da jeg var barn, så var advent ikke noget, som vi gjorde det store ud ad. Min mor havde godt nok en eller anden form af adventsstage. Men hun ville ikke have noget med at brænde et lys ned ad gangen, hun synes det var en uskik at have lys i forskellige størrelser i stagen, så de blev skam alle brændt ned på en gang – og så erstattet af andre, når de var brændt ned. Nu til dags, så er der også adventsgaver, det var der dælme heller ikke noget af, da jeg var barn. Men jeg havde mine fine broderede pakkejulekalender, som jeg glædede mig helt vildt til at åbne hver dag. Men den tradition er næsten overtaget af adventsgaver, da de er lidt større. 

Men vi er klar til advent. I kan købe gran til selv at lave adventskransen. Lys til kransen. Bånd og en masse andet pynt. Vi har også forslag til alternative adventskranse, som kan bruges år efter år. Og hvis I – ligesom min dejlige mor – ikke kan have, at lysene brænder uens ned – så følger I bare hendes eksempel. Og hvis I – ligesom i min barndom – ikke har lyst til at gøre noget ud af advent, så har vi faktisk også nogle broderede pakkejulekalendere til salg, så folk i min generation kan føle sig tilbage til barndommen. 

Husk – I kan bare kontakte os, hvis I er interesseret i noget, eller vil have et nærmere kig. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.