Pyntegrønt

Vi danskere er vilde med at hive naturen ind i stuen i november, december. Vi laver dekorationer af gran og kogler. Vi laver kranse med gran og blød enebær. Vi krydrer nogen gange med lidt buxbom og hønsefod. Og da rød og grøn er julens farver, så er vi også ret vilde med kristtjørn med de røde bær.   

Jeg læste en bog, om en engelsk journalist, som kom til Danmark, og som satte sig for at lære danske skikke og finde ud af, hvorfor vi var verdens lykkeligst folk (som vi var på det tidspunkt). Og ingen tvivl om, at meget af det skyldes danskernes regler og traditioner og ikke mindst vores hygge. Men da det blev november og hendes nye danske nabo kom med – som hun skriver – en kurv fuld af skovbund, stod den engelske dame og vidste overhovedet ikke, hvad hun skulle stille op. Hun var bestemt ikke vant til at hive naturen ind i stuen. Men det er vi danskere, og vi elsker det. Så nu er det tiden til pyntegrønt, som vi bruger til dekorationer både inde og ude.  

Hvis I nogen gange er kørt forbi en plantage med grantræer, og har synes at nogen af dem ser noget pillede ud, så er de højst sandsynligt brugt til pyntegrønt. Noget af det mest populære gran til pyntegrønt, det er Normannsgran. Normannsgranen er kendt for at være bred om bagen. Det er ikke noget smalt træ. Så hvis et træ ser ud til at blive en lille smule for bredt (for så kan det ikke sælges, da folk efterspørger smalle træer), så kan man regulere det. I ved alle, hvordan vi forventer at en grangren ser ud. Den er sådan lidt trekantet, hvor de længste grene/skud er inde ved træet, og skuddene bliver smallere og smallere jo længere man kommer ud af grenen, for til sidst at ende i en enkelt skud, som peger lige frem, hvor de andre stikker ud til siden. Håber I forstod det. Men hvis træet er blevet lidt for bredt, så kan man regulere det ved at klippe netop det yderste fremadstikkende skud. Det gør, at træet ikke bliver så bredt. Men hvis det nu ikke bliver solgt, så kan man ikke anvende det til pyntegrønt, fordi netop det skud er klippet af. Så det er ikke helt let. Det er ikke alle grene, som kvalificere sig som pyntegrønt.  

Når vi så har fået lokaliseret og klippet de grene, som kan bruges. Så skal de finklippes. Det vil sige, at vi klipper dem i mindre stykker, så der er lettere at have med at gøre, og klipper de grimme og tykke grene fra. Så skal de op på vægten. Vi sælger et kilos bundter. Når vi har samlet et kilo gran, så skal de bundtes. I et agrerat, der lignet et V, isætter vi en ståltråd med løkker for enden. Så lægger vi alle grene ned i holderen med ståltråden. Og så skal vi have fat i et instrument, som har en krog forenden og et gevind indvendigt. Så fanger vi de 2 løkker med krogen, hiver, så gevindet gør, at ståltråden snor sig. Og det gør vi til bundtet er fast. Og så er vi klar. Vi sørger altid for at de grene, som vi bruger, de bliver klippet så sent som muligt, så de kan holde sig friske længere. 

Så nu er vi klar til at yde vores del til, at den danske natur kan komme ind i de danske stuer. Normannsgran, Nobilisgran, blød enebær, hønsefod, buxbom og kristtjørn står klar – så bare kom forbi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *